Bakaliowe Rozkosze

Dyniowo-śliwkowy sos

Dyniowo-śliwkowy sos – idealny do mięs, ryb, wędlin, serów.

Składniki:

  • 1 dynia średnia
  • 0,5 kg śliwek kalifornijskich
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Marynata:

  • 2 szklanki octu winnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • parę ziarenek kardamonu
  • 2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)



Przygotowanie:

1. dynię obieramy, kroimy na dość duże kawałki, wykładamy na blachę, posypujemy ziołami prowansalskimi i polewamy odrobina oliwy z oliwek

2. całość wstawiamy do piekarnika, 180 st, 20 min (aż dynia będzie miękka)

3. w międzyczasie przygotowujemy marynatę. Całość składników mieszamy ze sobą i zagotowujemy.

4. miękką dynię przekładamy do garnka, ubijaczką do kartofli ubijamy delikatnie dynie, aż jeszcze całe kawałki rozpadną się.

5. do dyni dodajemy śliwki oraz gorącą marynatę. Całość mieszamy, aż dynia „wchłonie” marynatę.

6. gotowy sos przekładamy do słoików.


Z oferty Bakaliowych Rozkoszy – śliwki kalifornijskie, zioła prowansalskie, kardamon mielony, kardamon ziarno, cynamon mielony, miody, mielona gałka muszkatałowa