Bakaliowe Rozkosze

Dżem pomidorowo-śliwkowy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepiej przemysłowych)
  • 2 szklanki cukru brązowego
  • 0,2 kg śliwek suszonych (kalifornijskich, nie wędzonych)
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Pomidory należy obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy pieprz, cukier. Całość gotujemy, dodajemy śliwki, skręcamy i na małym ogniu odparowujemy. Co jakiś czas należy mieszać gdyż pomidory mogą się przypalić. Gotujemy/odparowujemy tak długo, aż osiągniemy gęstą konsystencję.
Można jeść od razu lub gorący dżem włożyć do słoików (po zakręceniu potrzymać 15 minut pokrywką do dołu).


Z oferty Bakaliowych Rozkoszy – śliwki kalifornijskie, pieprz biały ziarno, pieprz biały mielony, imbir mielony