Składniki:
- 3 kg pomidorów (najlepiej przemysłowych)
- 2 szklanki cukru brązowego
- 0,2 kg śliwek suszonych (kalifornijskich, nie wędzonych)
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Pomidory należy obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy pieprz, cukier. Całość gotujemy, dodajemy śliwki, skręcamy i na małym ogniu odparowujemy. Co jakiś czas należy mieszać gdyż pomidory mogą się przypalić. Gotujemy/odparowujemy tak długo, aż osiągniemy gęstą konsystencję.
Można jeść od razu lub gorący dżem włożyć do słoików (po zakręceniu potrzymać 15 minut pokrywką do dołu).
Z oferty Bakaliowych Rozkoszy – śliwki kalifornijskie, pieprz biały ziarno, pieprz biały mielony, imbir mielony