Bakaliowe Rozkosze

Masala Chai

Tea with milkMasala Chai, czyli herbata z przyprawami. Napój pochodzący z Indii, jednakże znany na całym świecie.

Nie ma jednego przepisu na Masala Chai. Każda rodzina w Indiach ma swój własny przepis. Także Wy możecie stworzyć swoją własną tradycję gotowania Masala Chai – różne proporcje przypraw, miodu/melasy, mleka, rożne rodzaje herbaty.

Składniki na bazę (wg Wikipedia):

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana),
  • łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych,
  • 6 goździków,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • 8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)

Osobiście zamiast cukru używam miodu leśnego lub wielokwiatowego oraz dodaję pół łyżeczki pieprzu białego i zmielonej gałki muszkatołowej.

Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało). Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu (Ja najpierw gotuje wodę, herbatę i przyprawy, dopiero jak się zagotują dodaję mleko i jeszcze raz gotuje).

Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.

Zapraszamy do tworzenia własnego idealnego przepisu na Masala Chai.


Z oferty Bakaliowych Rozkoszy – kardamon mielony, kardamon ziarno, goździki całe, goździki mielone, cynamon mielony, imbir mielony