Bakaliowe Rozkosze

Kurczak z ananasem i mandarynkami

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka ananasa
  • 2 puszki mandarynek
  • 1 jajako
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1,3 szklanki wina białego wytrawnego
  • pół łyżeczki pieprzu czerwonego, kardamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy Baharat
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. jajko, mąkę, wino wymieszać, dodać przyprawy
  2. mięso pokroić w kostkę
  3. cebulę pokroić, zeszklić
  4. mięso maczać w cieście (patrz pkt 1), usmażyć
  5. układać na papierze aby odsączyć olej
  6. sok z ananasa i mandarynek wlać do woka, zagotować
  7. sok z cytryny wymieszać z mąką, dodać trochę zagotowanego soku z woka. Wymieszać, wlać do woka.
  8. do woka dodać cebulę i obsmażone mięso
  9. delikatnie poddusić
  10. na koniec dodać do całości mandarynki

Z oferty Bakaliowych Rozkoszy – przyprawa Baharat, curry, kardamon mielony, kardamon ziarno, pieprz czerwony