Bakaliowe Rozkosze

Soki

Sposób przygotowania: można zalać je gorącą wodą lub dodać do herbaty. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów lub ciast, baza do kisielu, budyniu lub galaretki.


Sok malinowy

Właściwości:

  • działa jako środek przeciwgorączkowy i napotny (kwas salicylowy),
  • ma działanie przeciwbakteryjne (olejki eteryczne), przeciwzapalne i uspokajające,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • potas zawarty w malinach reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego sok z malin zalecany jest osobom z chorobami nerek lub woreczka żółciowego.
  • łagodzi ból miesiączkowy,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • obniża ciśnienie.



Sok żurawinowy

Właściwości:

  • zapobiega chorobom wrzodowym żołądka,
  • wspomagają skuteczność leczenia zakażeniem Helicobacter pylori (H. pylori),
  • zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej,
  • działają bakteriobójczo,
  • zalecany przy zapalaniach dróg moczowych,
  • pomagają w zdrowieniu po zawale,
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych (kwas chinowy),
  • przeciwwskazania: żurawina zawiera szczawiany, przez co nie jest wskazana dla osób z istniejącymi już i nieleczonymi kamieniami nerkowymi. Nie jest zalecana także dla osób chorych na osteoporozę gdyż szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia. Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków, w związku z tym osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę, nie powinny spożywać żurawiny.



Sok jagodowy

Właściwości:

  • wskazany przy zatruciu pokarmowym (zawarte w soku garbniki uszczelniają błonę śluzową żołądka i niwelują oddziaływanie szkodliwych produktów trawienia),
  • wzmacnia wzrok, odciążają oczy zmęczone długą pracą przy komputerze (m.in. zawierają witaminę B1, B2, witaminę PP, antocyjany i glikozydy),
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • uszczelnia naczynia krwionośne,
  • ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicznie,
  • przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry, mają działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów.



Sok aroniowy

Właściwości:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca,
  • wzmacnia kondycję żył,
  • wyrównuje poziom cukru we krwi,
  • neutralizuje szkodliwe działanie promieni UV,

 

Źródło:

http://portal.abczdrowie.pl

http://vitalia.pl/artykul363_Zurawina-wlasciwosci-lecznicze-i-profilaktyczne.html