Bakaliowe Rozkosze

Wołowina po żydowsku

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 0,2 kg śliwek kalifornijskich
  • 0,1 kg rodzynek
  • średnia cebula
  • 2-3 łyżki miodu (najlepiej leśnego lub gryczanego)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu mielonego
  • sól, pieprz czarny i czerwony

Przygotowanie:

  1. mięso umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć
  2. cebule pokroić w kostkę, zeszklić, odstawić
  3. śliwki i rodzynki dodać do mięsa
  4. wlać na patelnię tyle wody aby zakrywało całą potrawę, dusić 30 min na małym ogniu
  5. po odparowaniu połowy wody dodać cebulę, miód, cynamon, sól, pieprz, Całość dusić jeszcze ok 30 min
  6. z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać do mięsa

Z oferty Bakaliowych Rozkoszy – miód gryczany, miód leśny, cynamon mielony, pieprz czarny, pieprz czerwony